Látogasd meg webáruházunkat is, ahol az oldalunkon látható termékek elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot megtalálsz.


Szalvétás oldalunkon pedig több ezer féle szalvéta közül válogathatsz!Szalvétatechnika

A legelterjedtebb és legsokoldalúbban felhasználható technika. Szalvétával szinte mindent díszíthetünk vele. Ilyen például gipsz, fa, üveg, cserép, textília, papír, stb. Minden díszítés előtt az alapművelet a következő: minden esetben tisztítsuk meg azt a területet, ahová a szalvétát ragasztani fogjuk, ha nem megfelelő az adott területen a szín, akkor azt fessük át (tempera, hobbifesték, stb.), a festett területet hagyjuk megszáradni. Eközben az adott kiválasztott szalvétát (mintát) kivághatjuk, tépegetéssel előkészíthetjük. Mindig csak a felső réteget használjuk! A szalvéták általában 3 rétegűek, minden esetben az alsó kettőt eltávolítjuk. A ragasztót vékony rétegbe ecsettel, szivaccsal vigyük fel az adott területre, ahová a szalvétát szánjuk. Ha ez megtörtént a szalvétát tegyük rá a megkent felületre és óvatosan középről kifele haladva, kenjük át decoupage ragasztóval. Száradás után decoupage lakkal átkenve ellenállóbbá és fényesebbé tehetjük a felületet.

Szalvétatechnika üvegtányéron

A szalvéta technikát használhatjuk üveg tányérok díszítésére is. Az üvegtányér, stb. kívülről dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a tányért fejjel lefelé kell fordítani az asztalra. Első lépés a szalvéta kiválasztása, ha ez meg van, akkor a motívumot, figurát ollóval vagy tépéssel ki kell vágni, ezt követően a szalvéta harmadik réteget felragasztjuk az általunk kiválasztott tetszőleges helyre a tányéron. Ha a ragasztás megszáradt, akkor fel kell vinni a repesztő lakkot (antik lakkot). Vigyázat! Egy irányba kell felvinni a repesztőt. Zárásként, ha a repesztő megszáradt, egy általunk kiválasztott festék réteget vigyünk fel a tányérra, úgy, hogy a festés egy mozdulattal ugyan abba az irányba legyen festve, mint a repesztő lakk. Az eredmény pedig a képen látható.

Szalvéta, vagy decoupage papír?

Évekkel ezelőtt, mikor a decoupage technika még gyerekcipőben járt, igencsak utána kellett járni egy-egy különlegesebb szalvétának, motívumnak. Ma már több cég is kínálja szebbnál-szebb szalvétáit, jobbnál jobb minőségű papírjait. Különleges, egyedi darabokat lehet fellelni, és mindig találni valami olyan mintát, amit eddig még nem. Egy szó, mint száz dúskálhatunk a jóban és csak pénztárcánk szab határt a válogatásban. Egyik nagy kérdés, hogy szalvéta, vagy decoupage papír? A szalvéta különleges, áttetsző, vékony rétege lehetővé teszi, hogy úgy díszítsünk vele fát, üveget, kerámiát, mintha festve lenne. Viszonylag olcsón, már 50 Ft-tól hozzá lehet jutni gyönyörű darabokhoz. Hátránya azonban, hogy könnyen szakad, ha nem jó színnel alapozunk, átlátszik és megváltozik a kép egész karaktere. Főleg a kezdőknél okoz ez gondot. A decoupage papír ezzel szemben vastagabb, könnyebben vágható, ha rossz helyre kerül, még javítható a papír sérülése nélkül. Egy papíron rengeteg minta található, jól kihasználható. Viszont merevebb, nehezebben simul gömbölyű felületre. Drágább, 590 Ft-tól felfelé, mérettől, mintától függően. Azt, hogy ki mit választ, szalvétát, vagy decuopage papírt, függ a díszítendő tárgytól, az ízléstől. Most a decoupage papír felhasználhatóságát szeretném bemutatni, mennyi mindent lehet egy papírból készíteni. Az Esprimo cég vadrózsás papírját választottam.

Festett doboz

Egy 30x15x10 cm nagyságú fadobozt néztem ki először. Mielőtt az alapozásnak nekiláttam volna, leszereltem a fémkapcsot az elejéről. (Hidd el, nagy segítség, hogy nem kell vigyázni a festésnél, ragasztánál) A dobozt fehér és rózsaszín akril festékkel festettem, a tetején ragasztószalag segítségével sikerült az egyenes vonalat betartani. A decoupage papírból, pontosan kivágtam a megfelelő mintákat. Ragasztás előtt vizzel kicsit fellazítottam a papírt, hogy könnyebben illeszthető legyen és ragasztólakkal tettem a helyükre. Arany színű üvegkontúrral díszítettem és a végén lakkoztam selyemfényű hobbylakkal. Utolsó lépésként visszaszereltem rá a kapcsot.

Hangulatlámpa

35x25 cm lámpafólia tetejét ívesre vágtam, érdesebb felét, fóliaragasztóval kentem be. Kiválasztottam a megfelelő dekoranyagot és a rózsamintákat. Ezeket méretre, formára vágtam és felragasztottam a fóliára. A lámparácsot a két fólia közé helyeztem és sodrott papíros dróttal, rögzítettem. Szalaggal, gyönggyel díszítettem, végül belefűztem az égősort.

Üvegváza

Egy 35 cm magas, szép formájú üveget megtisztítottam és olivazöld akril festékkel lefestettem. Egyfázisú repesztőlakkal kentem be, erre vajszínű akrilfesték került. A decoupage papírból kivágtam a borsotyánleveleket és felragasztottam az üvegre. A borostyánlevél szineivel harmonizáló híg akrilfestékkel kicsit még maszatoltam :-). Végül lakkoztam.

Óra

40x30 cm natúr fa óralapot tölgyszínű páccal kezeltem. Az antik hatást okkersárga, vajszín és barna olajfestékkel, és egy vastag ecset segítségével értem el. A decoupage papírból a rózsákat kivágtam és ráragasztottam az óralapra. Megrajzoltam az óra lapot, itt-ott még barna olajfestékkel maszatolva antikoltam. Beletettem az óraszerkezetet.

Bon-bon tartó

A maradék apróbb mintákból kis üvegtálat csináltam bon-bonnak, vagy sminkes tálkának. A pontosan körbevágott mintát a tálka hátán elhelyeztem és felragasztóztam. A festőpalettára kinyomtam a minta színeiből: rózsaszín, zöld, vajszín akrilfestéket és a minta köré árnyaltam a színeket. Végül vajszínű akrilfestékkel lefestettem hátulról a tálkát, a szélét körben rózsaszínnel húztam meg, és lakkoztam.

El is fogyott a decoupage papírom. De nézd, mennyi minden készült belőle!